De Europese Commissie heeft Microsoft op de hoogte gebracht van haar voorlopige standpunt dat Microsoft de antitrustregels van de EU heeft overtreden door haar communicatie- en samenwerkingsproduct Teams te koppelen aan haar populaire productiviteitsapplicaties die deel uitmaken van haar zakelijke suites Office 365 en Microsoft 365.
Microsoft, gevestigd in de VS, is een wereldwijd technologiebedrijf dat productiviteits- en bedrijfssoftware, cloud computing en personal computing aanbiedt. Teams is een communicatie- en samenwerkingstool in de cloud. Het biedt functionaliteiten zoals messaging, bellen, videovergaderingen en het delen van bestanden, en brengt Microsoft’s en externe werkplektools en andere toepassingen samen.
Leveranciers van software voor bedrijfsapplicaties, waaronder Microsoft, distribueren deze software steeds vaker als software as a service (‘SaaS’), d.w.z. software die wordt gehost op een cloudinfrastructuur naar keuze van de leverancier. In principe stelt cloud computing nieuwe marktspelers in staat om SaaS-oplossingen aan te bieden en klanten om verschillende software van verschillende aanbieders te gebruiken. Microsoft heeft echter een suite-centrisch bedrijfsmodel dat meerdere soorten software in één aanbod combineert. Toen Teams werd gelanceerd, nam Microsoft het op in zijn veelgebruikte cloudgebaseerde productiviteitssuites voor zakelijke klanten Office 365 en Microsoft 365.
Het onderzoek van de Commissie
De Commissie stelt voorlopig vast dat Microsoft wereldwijd een machtspositie inneemt op de markt voor SaaS-productiviteitsapplicaties voor professioneel gebruik.
De Commissie is bezorgd dat Microsoft, ten minste sinds april 2019, Teams heeft gekoppeld aan zijn kern SaaS-productiviteitsapplicaties, waardoor de concurrentie op de markt voor communicatie- en samenwerkingsproducten wordt beperkt en Microsoft zijn marktpositie op het gebied van productiviteitssoftware en zijn suites-centrische model verdedigt tegen concurrerende leveranciers van individuele software.
De Commissie vreest met name dat Microsoft Teams een distributievoordeel heeft verleend door klanten niet de keuze te geven of zij al dan niet toegang tot Teams zouden krijgen wanneer zij zich abonneren op hun SaaS-productiviteitsapplicaties. Dit voordeel kan nog zijn versterkt door beperkingen inzake de interoperabiliteit tussen de concurrenten van Teams en het aanbod van Microsoft. De gedragingen kunnen de rivalen van Teams hebben belet om te concurreren, en op hun beurt te innoveren, ten nadele van klanten in de Europese Economische Ruimte.
Als deze praktijken worden bevestigd, vormen ze een inbreuk op artikel 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (“VWEU”), dat misbruik van een dominante marktpositie verbiedt.
Nadat de Commissie in juli 2023 een procedure had ingeleid, heeft Microsoft veranderingen doorgevoerd in de manier waarop het Teams distribueert. Microsoft is met name begonnen met het aanbieden van sommige suites zonder Teams. De Commissie stelt voorlopig vast dat deze wijzigingen onvoldoende zijn om haar bezwaren weg te nemen en dat meer wijzigingen in het gedrag van Microsoft nodig zijn om de concurrentie te herstellen.
De toezending van een mededeling van punten van bezwaar loopt niet vooruit op de uitkomst van een onderzoek.
(dit is de vertaling van het officiële persbericht van de EC van 25 juni)